Вижте по какво си приличат зависимостта от захар и кокаин

Прекомерното използване на захар може да доведе до лошо настроение и слаба мотивация

Вижте по какво си приличат зависимостта от захар и кокаин

Прекомерното използване на захар води до същата зависимост като тази от кокаина, показва проучване на австралийски учени.

В първия случай хората изпитват истинско удоволствие от консумацията на сладки неща. Затова, според учените, тези хора трябва да се лекуват по същия начин като наркозависимите, пише БГНЕС. 

При изследването учените са установили, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на нивото на допамин по същия начин както това става при използващите наркотични вещества, включително и кокаин. 

 В крайна сметка обаче дългогодишното използване на захар води до намаляване на нивата на допамин. С други думи, за да избегнат умереното състояние на депресия, хората трябва да използват все повече и повече захар.

 Доказано е, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на теглото и на нивата на допамин, който контролира центъра в мозъка за удоволствия, както това става при използването на кокаин, морфин и никотин. Прекомерното използване на захар може да доведе и до невротични проблеми, които водят до лошо настроение и слаба мотивация.

Коментари: 0