По-малко депозити, но с по-голям размер

В края на септември депозитите на домакинствата са 41,1 млрд. лв.

По-малко депозити, но с по-голям размер

Депозитите на домакинствата са 41,1 млрд. лв. към края на септември. За последното тримесечие те нарастват по-малко отколкото през предходното - 4,8% на годишна база спрямо 5,2% към края на юни. В същото време данните показват, че по-малко домакинства са направили депозити, но за сметка на това те са с по-голям размер.

Въпреки ниските лихвени проценти, общият размер на депозитите расте с 4,5% на годишна база и достига 57,9 млрд. лв. към края на септември. Спрямо предходното тримесечие размерът им се е увеличили с 2,6%.

Кредитите на домакинствата намаляват с 1,4% на годишна база и достигат 18,3 млрд. лв. през септември 2015. Както броят, така и размерът на кредитите се е увеличил през третото тримесечие на годината. В сравнение с края на юни размерът им се е понижил с 1,8%.

Общо кредитите в системата са на стойност 49,4 млрд. лв., като се понижават с 9,8% годишно  в сравнение с 9,9% годишно намаление към края на юни. Спрямо предходните три месеца се увеличават и размерът, и броят на кредитите.

Коментари: 0