500% по-скъпо отчитане на парното в София

Най-засегнати от увеличението са абонатите с малък брой уреди

500% по-скъпо отчитане на парното в София

Отчетът на парното и топлата вода в столицата поскъпна с над 5 пъти от месец юли. Това показват данните на дружествата за топлинно счетоводство. Най-засегнати от увеличението ще бъдат абонатите, които имат малък брой уреди или нямат никакви, съобщава в. "Труд". От Столичната община, която притежава топлофикацията в София, са решили да включат дяловото разпределение в месечните фактури за парно, като общата сума за отчет се разделя на 12 равни вноски, обяснили от "Топлофикация".

Цената на услугите в София до момента беше 2,04 лева фиксирана такса на абонат и по 4,08 лева за отчет на уред за дялово разпределение или водомер. Цената беше идентична за повечето фирми в столицата.

От юли обаче се увеличава фиксираната такса, която вече ще бъде между 10,20 лв. и 13,60 лв., което е увеличение с повече от 566%. Топлинните счетоводители обаче намаляват таксата за отчет на уредите, като за тези по радиаторите и водомерите тя ще бъде между 2,40 и 2,60 лв. Това е намаление от 36%. Цената на отчета на апартаментните топломери ще се движи между 2,60 и 4,89 лева.

Сметката за отчет на парното е разделена на две части - фиксирана част - еднаква за всеки клиент, и диференцирана част - плаща се на брой уреди за отчет, включително водомери.

От дружеството уточнили още, че клиентите вече няма да могат да плащат отделно двете сметки, независимо че могат да получат отделни фактури. Така дяловото разпределение няма да се заплаща нито предварително, нито след отоплителния сезон.

Ако даден клиент в двустайно жилище плюс кухня и баня е имал 5 уреда с включен водомер той е плащал 22,40 лева годишно. След увеличението сметката му за отчет ще набъбне до 26,60 лв. или при него увеличението ще бъде 18,75%. Ако обаче абонатът живее в боксониера и има два уреда той преди е плащал 10,20 лв., а сега ще плаща 18,80 лв. или увеличение от 84% годишно.

Справка на сайтовете на компаниите за дялово разпределение показва, че цените на услугите за отчет в останалите градове на страната остават непроменени. Фиксираната цена за отчет в Пловдив варира между 2,40 и 5,63 лв. Във Варна е 4 лв., в Бургас - 2,40 лв.

"Топлофикация София" отдавна искаше да вкара отчета на радиаторите в сметките, защото хората масово не го плащаха, а столичното парно напротив плащаше на топлинните счетоводители.

Договорите за отчет се сключват между Топлофикация и фирмите за дялово разпределение, а не между фирмите и клиентите. Именно затова и самото парно договаря цените за отчет.

Според дружеството фирмите за дялово разпределение са успели да защитят повишените си разходи и затова са допуснати по-високите цени на услугата.

Коментари: 0