По-висока цена на водата в шест града

Вижте в кои градове ще плащат повече за кубик

По-висока цена на водата в шест града
От 1 юни жителите на Перник, Русе, Свищов, Пловдив, Бургас и Смолян ще плащат по-висока цена за използването на питейна вода.  Решението за поскъпването на ВиК услугата беше обсъдено на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи БТА.

В Свищов се предвижда поскъпването да е най-голямо заради това, че града вече има пречиствателна станция и услугата по пречистване трябва да бъде включена в цената. Услугата по пречистване е оценена на 0.27 лв. за куб. м, което означава, че водата в града ще струва 1.78 лева за куб. м без ДДС.

В Перник се предвижда крайната цена на ВиК-услугите за битовите потребители да се повиши от 1.57 лева за куб. м без ДДС до 1.63 лева. Планира се цената от "ВиК-Пловдив" да се повиши от 1.44 лева за куб. м без ДДС до 1.48 лв. В Бургас поскъпването за битовите потребители ще е с 6 стотинки - от 1.81 лева за куб. м без ДДС до 1.87 лв.

Крайната цена за битовите потребители в Смолян се предвижда да нарасне с 9 стотинки - от 1.89 на 1.98 лв. за куб. м без ДДС.  Най-малко ще е увеличението на цената в Русе. Предвижда се цената за пречистване да се повиши с 5 стотинки - от 0.28 лв. за куб. м до 0.33 лв. за куб. м.

Окончателни решения за цената на ВиК-услугите в тези градове енергийният регулатор ще вземе на 31 май, а новите цени ще влязат в сила от 1 юни.

В началото на месеца комисията реши да увеличи с 6 стотинки цената на водата в София. Така от 1 май столичани плащат по 1,82 лева за кубичен метър.

Коментари: 0