Почина един от най-големите босове на италианската мафия

Бернардо Провенцано е сред най-предпазливите и интелигентни водачи на Коза Ностра

Почина един от най-големите босове на италианската мафия
7448 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Бившият водач на сицилианската мафия Бернардо Провенцано почина на 83-годишна възраст в болницата в Милано. Той е страдал от онкологично заболяване, което вероятно е причинило смъртта му.

Роденият в популярното градче Корлеоне, Сицилия Провенцано е един от най-влиятелните мафиотски босове в Италия. Той е известен с прякора „Булдозерът“, защото според източници от престъпните среди „покосява хората“. Оглавява фамилията Корлеонези и е сред лидерите на сицилианската мафия Коза Ностра.

Провенцано е наследник на Салваторе „Тото“ Риина, известен като най-влиятелния главатар на организираната престъпност в Италия през 80-те години на 20 век.

След ареста на Риина през 1993 г. именно Провенцано заема лидерския пост на Коза Ностра. Той става capo di tutti capi (бос на босовете) до ареста си през 2006 г.

Провенцано се укрива от властите от 1963 г., когато близо до родния му град Корлеоне собственоръчно убива местен мафиот. Убийството разпалва мафиотска война в Сицилия, в която загиват 52 души. Арестуван е през 2006 г., след което е осъден на доживотен затвор при строг режим.

Провенцано е известен с изтънчения си начин на управление на своята престъпна империя, който рязко контрастира с насилието и бруталността на повечето от предществениците му.

Той става част от мафията още като тийнейджър. Впоследствие участва в знакови криминални събития на остров Сицилия. Бъдещият мафиотски бос се прочува като изкусен стрелец и е пряко отговорен за убийствата на много от враговете си.

По време на царуването на Риина (1974-1993) Провенцано се занимава предимно с финансовите операции на фамилията и дирижира трафика на хероин. След Втората мафиотска война фамилията Корлеонези се превръща в господстващата фракция в Коза Ностра.

През 80-те и 90-те Провенцано прекарва по-голямата част от времето си, укривайки се в своето имение в предградие на Палермо. То е посещавано от множество мафиоти, които получават благословията на боса за разнообразни сделки.

Под ръководството на Провенцано мафията става по-малко кръвожадна и много по-ефективна. Босът влиза в ролята на арбитър между враждуващите мафиотски групировки. Той прекратява атаките срещу знакови публични личности, които настройват общественото мнение срещу мафията и провокират полицията да предприеме твърди мерки.

Провенцано е много предпазлив и не обича да поема рискове. Местонахождението му е известно само на някои от най-близките му хора. Той избягва да говори по телефона, дава заповеди и комуникира чрез малки, ръчно предадени бележки, наречени pizzini.

Провенцано пази пълна анонимност – последните снимки преди да бъде арестуван датират от 50-те години на 20 век. 

Подкрепи Economic.bg