„Политическа парализа“: западните медии коментират изборните резултати в България

„Политическа парализа“: западните медии коментират изборните резултати в България

Снимка: bTV/Стопкадър

4634 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Най-бедната държава членка на ЕС, очаквания за нестабилно правителство, политическа парализа, поражение за Борисов. Това са ключовите елементи, които изграждат следизборната картина в България според световните медии.

„Изборите в България предвещават парализа“, прогнозират от британския всекидневник Financial Times. Според изданието това се дължи на  факта, че протестните партии не са успели да спечелят заедно мнозинство.

„Без ясен победител на изборите“. Резултатите потапят балканската страна в още по-дълбока несигурност след предишния вот през април, който не излъчи управляващо мнозинство, пише американското издание Politico. Според европейската медия тези избори възвестяват края на една ера или вещаят нови тревоги. Изданието цитира анализатори, които казват, че е малко вероятно бившият премиер Бойко Борисов да се върне на власт, но прогнозират, че следващото правителство може да е нестабилно и краткотрайно.

Радио „Свободна Европа“ пише, че първоначалните резултати дават предимство на ИТН пред ГЕРБ. Новите обвинения в злоупотреба с държавни средства от администрацията на Борисов подкопаха подкрепата за ГЕРБ. ИТН, либералната „Демократична България“ и ориентираната към реформи „Изправи се! Мутри, вън!“ обаче може да не получат необходимото мнозинство и да бъдат принудени да търсят подкрепата на някои членове на БСП  или на ДПС, пишат от медията.

От „Дойче веле“ пишат на сайта си, че дясноцентристката партия ГЕРБ и опонентът ѝ ИТН, оглавяван от телевизионния водещ, превърнал се в политик, Слави Трифонов, са рамо до рамо в проучванията. Медията отбелязва, че парламентарните избори в България отново не са излъчили ясен победител, а според анализатори шансовете на ГЕРБ да формира ново правителство са нищожни.

Френският вестник „Монд“ пише, че „Певецът Слави печели парламентарните избори в България“. Изданието отбелязва, че българският певец и телевизионен водещ е успял да направи това без или почти без да води предизборна кампания. От „Монд“ прогнозират, че след загубата на Борисов, който оставя след себе си в България един разпокъсан както никога досега политически пейзаж, на фона на рекордно ниска избирателна активност, няма да е лесно да бъде формирана управляваща коалиция.

„Пред един отслабен Борисов, пробив на протестния вот“, гласи заглавието на материала на „Франс прес“. Агенцията отбелязва, че протестните партии, водени от формацията на Слави Трифонов, са затвърдили своя пробив.

Гласоподавателите в неделя, 11 юли, наказаха партията на трикратния премиер Бойко Борисов, като дадоха победата на нова, оглавявана от превърналия се в политик Слави Трифонов. Те гласуваха масово за тази и подобни считани за антисистемни партии. 

В същото време обаче ниската избирателна активност ще доведе до липса на работно мнозинство в силно фрагментиран парламент. Под 30% от избирателите гласуваха. Това прави възможни поредни избори в търсене на стабилно правителство чрез коалиции и съюзи с по-малки партии. Това пише в анализа си АФП, като акцентира върху протестния вот. В същото време анализаторите предупреждават за „възможна спирала на избори“ и за „умора на общественото мнение“.

Агенция Reuters обобщава изборните резултати, като отбелязва, че вторите избори от април в най-бедната държава от ЕС отразяват дълбоките разделения в страната, що се отнася до наследството от продължилото едно десетилетие управление на Бойко Борисов. Мнозина предпочетоха антикорупционните партии с надежда за по-решителна борба срещу ширещата се корупция, обвинявайки 62-годишния Борисов, че си е затварял очите или дори е подкрепял могъщи олигарси.

Анализатори прогнозират, че дори да е първа политическа сила, ГЕРБ няма особени шансове да състави правителство, и в същото време отчитат, че протестните партии няма да могат да управляват без подкрепата на стари политически сили като социалистите и ДПС.

„Асошиейтед прес“ пише, че апатията на избирателите е онова, което доминира на предсрочните избори в България, увеличавайки шансовете за нов разпокъсан парламент, на който ще му е трудно да формира управляваща коалиция.

Политическите анализатори смятат, че няма варианти бившият премиер Борисов да се върне на поста за четвърти мандат, тъй като повечето от останалите политически сили отхвърлят идеята за сътрудничество с неговата, бивша управляваща партия ГЕРБ. Анализите посочват, че загубата на гласовете на ГЕРБ е очаквана, след направените от служебното правителство разкрития за предполагаеми корупционни скандали и лошо управление.

Подкрепи Economic.bg