Полша глоби „Газпром“ с рекордните $7.61 млрд. заради „Северен поток 2“

Антимонополният орган е определил над 100 млн. лв. и за европейските партньори на проекта

Полша глоби „Газпром“ с рекордните $7.61 млрд. заради „Северен поток 2“

Снимка: Nord Stream 2

1416 ~ 2 мин. четене

Полският антимонополен орган UOKiK глоби „Газпром“ със 7.61 млрд. долара за изграждането на газопровода „Северен поток 2“ без неговото одобрение. Глобата е не само за руското дружество, а и за останалите пет компании, участващи в строителството.

 

UOKiK също наложи глоба от 100 млн. долара на останалите пет компании, финансиращи газопровода, който ще удвои капацитета на Русия за износ на газ през Балтийско море.

Причината за рекордната глоба е създаваният консорциум за финансиране на проекта „Северен поток 2“ без съгласието на полския антимонополен орган. Полша е разпоредила прекратяването на договорите, сключени за финансиране на строителството на газопровода „Северен поток 2“, се казва в изявление на антимонополната агенция UOKiK.

Прекратяването на договорите, смята регулаторът, "ще възстанови състоянието на конкуренция преди концентрацията". Фирмите разполагат с 30 дни от датата на получаване на решението за прекратяване на договорите, а в случай на обжалване в съда – от момента на влизането му в сила.

„Северен поток 2“ се ръководи от „Газпром“, като половината от финансирането е осигурено от германската Uniper и Wintershall (подразделение на BASF), англо-холандската компания Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Накратко, Полша смята, че реализацията на проекта ще засили значително капацитета на „Газпром“ за пренос на газ в Европа и това може да засили позициите на руската компания на полския пазар. Така, според регулатора, ще бъдат нарушени правата на полските потребители.

UOKiK припомни, че преди няколко години бяха повдигнати обвинения срещу шест компании: Gazprom, Engie Energy, OMV, Shell, Uniper и Wintershall.

В съответствие с решението на президента на Службата за конкуренция и защита на потребителите субектите са длъжни да прекратят договорите за финансиране на газопровода, съобщават от регулатора.

Ръководителят на антимонполния орган Томаш Хростни обясни, че производството е проведено по изключително задълбочен начин. „Събраните доказателства не оставят съмнение, че предприемачите умишлено са нарушили закона“.

„Не съм намерил смекчаващи вината обстоятелства. Действията на шестте компании оказаха отрицателно въздействие върху конкуренцията на пазара на природен газ в Полша, който играе огромна роля за цялата икономика, включително за състоянието на домакинствата“, каза той.

По негово мнение пускането на „Северен поток 2“  ще застраши непрекъснатостта на доставките на природен газ за Полша, а повишаването на цените на суровината, което ще се поеме от полските потребители, също е много вероятно.

Изпълнението на тази инвестиция увеличава икономическата зависимост от руския газ не само на Полша, но и на други европейски страни. По отношение на енергийната сигурност този проект разделя Европа на две части, с границата на река Одер. „Учудващо е неразбирането на този въпрос от западни компании, участващи в проекта, нарушаващи не само конкуренцията на пазара, но и европейската енергийна сигурност“, подчерта Хростни.

Следователно наложените наказания – както той подчерта – трябва да убедят страните да спазват закона и да обезкуражат други субекти в бъдеще от подобно поведение, нарушаващо антитръстовия закон.

Подкрепи Economic.bg