Полша иска оставката на ЕК заради Brexit

Комисията не е успяла да запази единството на Съюза

Полша иска оставката на ЕК заради Brexit
196 ~ 1 мин. четене

Полският външен министър Витолд Вашчиковски обяви, че страната иска оставката на цялата Европейска комисия. Причината за това е Brexit и фактът, че не са предприети необходимите мерки за запазване на единството на ЕС.

Вашчиковски коментира също, че някои от правомощията на ЕК трябва да бъдат прехвърлени към Европейския съвет (бел. ред. той се състои от лидерите на правителствата на страните-членки и е най-висшето политическо тяло на Съюза), който има по-голяма легитимност, предаде Reuters.

"Питаме се дали това ръководство на Европейската комисия, което преди няколко месеца призоваваше политиците да не се вслушват в избирателите си, има правото да продължи да работи и да ремонтира Европа. Според Полша те нямат такова право", подчерта Витолд Вашчиковски. Той коментира още, че когато един политически проект се провали, а страните трябва да защитават европейското единство, някой или трябва да промени правилата на играта, или да даде на други политици шанс да подобрят проекта.

Миналият месец председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изтъкна, че някои ръководители на страните-членки слушат единствено какво казват избирателите им и не работят за развиване на "общо европейско чувство".

В тази връзка полският външен министър коментира: "Нови политици, нови еврокомисари трябва да се заемат с тази задача и на първо място трябва да дадем нови прерогативи на Европейския съвет, защото той се състои от политици с демократичен мандат".

Подкрепи Economic.bg