Попниколов: Прокуратурата проверява цените за саниране

Страната ни може да загуби всички 2 млрд. лева финансиране за магистрала \"Струма\"

Попниколов: Прокуратурата проверява цените за саниране
Министърът на регионалното развитие Спас Попниколов е сезирал прокуратурата за нарушения в националната програма за саниране. Това обяви самият той пред бТВ тази сутрин. Сред нарушенията, които той изброи, са и цените, на които са извършвани ремонтите. Първоначално цените в програмат аса били 290 лева без ДДС на квадратен метър, а сега са 140 лева на кв. метър, поясни той. 

Сред другите нарушения са наддоговаряне на средства, т.е. има сключени договори, без да е осигурено финансиране.

Според служебния министър санирането е добро като идея, но трябва да бъдат направени промени в правилата на процедурите и да се коригират цени.

Той коментира и скандала с прекратената процедура за строителството на тунела „Железница" на автомагистрала "Струма". Обществената поръчка за 250 млн. лв. беше спряна, а причината беше изчезнали документи от офертата на един от участниците в търга.

"В момента, в който бях информиран за ситуацията, решихме да действаме съгласно закона. Възложителят е установил липсата на документи и единственото правилно решение е прекратяване на процедурата", обяви в служебният министър.

"Отговорност за съхранението на документите има председателят на комисията. Нямаше опит да бъде скрито това. Има видео наблюдение навсякъде, доколкото съм информиран то е работило. Не съм съгласен, че прекратяването на тази процедура ще доведе до загуба на евросредства. Рискът за "Кресненското дефиле" е по-голям", допълни той.

Министърът допълни, че страната ни рискува да загуби всички 2 млрд. лева европейски средства за изграждането на аутобана, ако само и 1 километър от него не бъде довършен навреме. Той обвини за забавянето всички ръководства на пътната агенция и регионалното министерство в последните 10 години.

„Документите са изнесени са от външния експерт Стефан Гайтанджиев, доколкото съм информиран. Не се е налагало аз да влизам в тази стая. Минимум двама експерти трябва да гледат документите, имало е и друг човек с него", заяви министърът.

"Това е саботаж срещу работата на Пътната агенция и служебното правителство. Не считам, че трябва да си подавам оставката", каза още Спас Попниколов.

Министърът заяви още, че предишното ръководство на МРРБ не е осигурило средства за ремонтите на двата тунела на магистрала "Хемус" - "Ечемишка" и "Витиня". Наложи се да направя преструктуриране на средствата от бюджета ни, за да осигурим парите поне за по една тръба от двата тунела, поясни той.
Коментари: 0