Поредни притеснителни сигнали за китайската икономика

Промишленото производство, инвестициите и търговията на дребно с най-слаби ръстове от години

Поредни притеснителни сигнали за китайската икономика
160 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Поредни притеснителни данни за китайската икономика бяха съобщени днес от официалната статистика. Растежът в инвестициите, търговията на дребно и промишленото производство през януари и февруари се разминава с прогнозите, а показателите достигат многогодишни най-ниски нива.

Продукцията в промишлеността за първите два месеца на годината е с 6,8% по-високо на годишна база, но това е най-слабият ръст на показателя от 2008 г. насам. Стойността се разминава с един процентен пункт от средните прогнози на пазарните анализатори, анкетирани от Reuters – 7,8%.

Търговията на дребно за същия период също се представя под очакванията, добавяйки вместо 11,7%, 10,7%. Темпото е най-ниското от десетилетие.

Инвестициите в дълготрайна материални активи нарастват с 13,9%, при очаквани 15%. Растежът е най-слаб от 2001 г. насам. Енергийното производство нараства с едва 1,9%, при покачване от 3,2% за цялата 2014 г.  

Трите показателя се обединяват за двата месеца от статистиката, за да се елиминира ефекта от променящата се дата на китайската нова година.

„Данните изненадват пазарите в негативен аспект и то с разлика. Те са силен сигнал, че икономическият растеж през първото тримесечие вероятно ще спадне под 7% на годишна база. По наше мнение, тази обстановка предполага по-агресивна намеса от централната банка в посока освобождаване на паричната политика. Считаме, че предстои ново понижение на минималните задължителни резерви”, заяви пред Reuters икономистът на ANZ Ли-Ган Лю

Резултатите идват само ден след като стана ясно, че цените в производствения сектор продължават да са подложени на дефлационен натиск. Комбинацията от негативни данни в последните месеци предизвика две понижения на основните лихви за последните три месеца, както смъкване на минималните задължителни резерви на търговските банки, за да се стимулира кредитирането и растежа. Данните от тази седмица засилват очакванията централната банка да намали отново лихвите и да предприеме други стъпки за разхлабване на паричната политика.

През февруари износът на Китай нарасна с над 48% спрямо същия месец на 2014 г., внасяйки положителна нотка в макроикономическата картина. В същото време вносът отстъпи за втори пореден месец с около една пета, подчертавайки значителните предизвикателства пред вътрешния пазар. През изминалата седмица управляващите поставиха цел от 7% за нарастването на брутния вътрешен продукт на страната през тази година. За 2014 г. растежът бе 7,4% - най-слаб от 24 години насам.

Коментари: 0