Пощенска банка с нов основен собственик

Основен акционер в гръцката банка Юробанк от неделя стана канадската инвестиционна група Феърфакс

Пощенска банка с нов основен собственик
Основен акционер в гръцката банка Eurobank Ergasias от неделя е канадската инвестиционна група Fairfax Financial Holdings, съобщи финансовата институция, цитирана от вестник "Елефтерос типос. В обявлението се казва, че Eurobank (собственик на българската Пощенска банка) се е сляла с гръцката инвестиционна компания Grivalia, собственост на Fairfax.

След сделката Fairfax придобива дял от над 30% в Eurobank. Досега канадският фонд имаше дял от 16.88% в третата най-голяма гръцка банка и 51.43% в Grivalia. След увеличаването на дела канадският фонд вече притежава мажоритарен дял в Eurobank.

Сливането е било одобрено от управителните съвети и на двете компании.

Планът за сливането предвижда и пълно оздравяване на портфейла от необслужвани кредити на Eurobank чрез прехвърлянето им в дружество със специално предназначение (SPV).

Eurobank е една от четирите системни банки в Гърция, които участват и във формирането на банковия борсов индекс. През последните няколко месеца индексът отбеляза голям спад, като една от основните причини за това според анализаторите е големият все още дял на необслужваните кредити. За последната половин година стойността на акциите на банките на Атинската фондова борса спадна с повече от 50 процента.
Коментари: 0