Поскъпването на храните ускори инфлацията в Германия

Стойността ѝ се доближи до целта на Европейската централна банка

Поскъпването на храните ускори инфлацията в Германия

Снимка: Unsplash

Годишната инфлация в Германия расте с най-бързите си темпове за последните десет месеца заради увеличението на цените за хранителни продукти, предава Bloomberg. Инфлацията в страната е достигнала 1.7% през февруари, малко над очакванията на икономистите. 

Данните за средните цени на дребно следват доклад от петък, който показа неочакван спад на безработицата за втори пореден месец, подчертавайки продължаващата устойчивост на пазара на труда към забавянето в производството.

Макар и положителна, новината вероятно ще бъде засенчена от нарастващата загриженост за неуспеха в овладяването на коронавируса, който вече започна да се разпространява в Европа. Икономическият растеж в Германия вероятно ще бъде по-нисък от първоначално прогнозирания от Бундесбанк заради търговската несигурност около заразата, призна в петък президентът на централната банка Йенс Вайдман.

Във вторник се очаква да бъдат представени и данните за инфлацията в еврозоната. Европейската централна банка преследва цел от около 2%.

Коментари: 0