Потенциалните терористи в Европа са около 30 000 души

Това заяви директорът на Европол Роб Уeйнрайт

Потенциалните терористи в Европа са около 30 000 души

Около 30 хил. души в Европа са потенциално част от терористични общности. България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма. Това заяви директорът на Европол Роб Уeйнрайт в сутрешния блок на bTV.

"Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на "Ислямска държва", добави той. По думите му заплахите срещу Европа са комплексни. "Има експлозия от терористична дейност през последните години, киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави", коментира Уейнрайт. 

Според директора на Европол радикализираните групи са много активни. Въпреки, че редица организации започнаха да затрудняват тяхната дейност, тероризмът не е приключил.

"Има огромна заплаха от потенциални бойци, които пътуват към Сирия и Ирак и имат потенциала да се върнат в Европа и това са много опасни хора", обясни Роб Уейнрейт.

Той подчерта, че има проблеми и вътре в нашето обществото с хората, които се радикализират. "Интернет има голямо влияние в този процес. Тези хора са вдъхновени от посланията, които изпраща "Ислямска държава" и това е една форма на международен тероризъм, която става по-сложна за обхващане от силите за сигурност в целия свят", каза още той. 

Коментари: 0