Потребителите могат да съдят Volkswagen заради Дизелгейт, реши Съдът на ЕС

През 2015 г. компанията призна, че използва нелегален софтуер за манипулиране на тестовете на дизеловите коли

Потребителите могат да съдят Volkswagen заради Дизелгейт, реши Съдът на ЕС

Снимка: Unsplah

832 ~ 1 мин. четене

Потребителите в Европейския съюз (ЕС) ще да могат да съдят германския автомобилен концерн Volkswagen в съответните национални съдилища, ако са закупили автомобили с инсталирани устройства, манипулиращи данните за отделените вредни емисии, постанови Съдът на ЕС, предава Reuters.

Решението на върховния съд може да предизвика множество правни искове срещу германският производител от страна на потребители от различните страни в ЕС. Случаят, известен като „Дизелгейт“, стигна до съда на ЕС, след като австрийската съдебна институция прие иска от австрийската асоциация на потребителите VKI от името на 574 собственици на манипулирани превозни средства.

Европейският съд обяви, че ще се разглеждат искове, само когато щетите са настъпили по времето, когато превозните средства вече са били закупени от съответния ищец, тъй като те са придобити на цена, по-висока от реалната им стойност. Австрийският министър по въпросите за защита на потребителите Рудолф Аншобер заяви, че решението е окуражаващо за голям брой засегнати австрийци. „Потребителите не трябва да се третират различно според тяхната националност“, изтъква той.

През 2015 г. Volkswagen призна, че използва нелегален софтуер за манипулиране на тестовете при автомобилите с дизелови двигатели в САЩ, което прерасна в скандал, коствал на концерна над 30 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg