Правителството опитва да спаси тютюнопроизводството чрез Китай

Министерството на земеделието ще се опита да осигури износ на суровината към азиатската държава

Правителството опитва да спаси тютюнопроизводството чрез Китай
Усилията на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) са насочени към износ на тютюн за китайския пазар. Това каза министърът на земеделието и храните Христо Бозуков по време на среща със земеделски производители от Кърджали. „Работим за сключване на споразумения каквито имат съседните ни Гърция, Турция и Македония. Само България липсва, не знам по какви причини. Сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения", допълни той.

Това е опит на правителството да спаси сектора, който през последните години губи пазари, а самото производство намалява. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите изнесоха данни, според които тютюнопроизводството през 2016 г. е намаляло като обем с 30% до около 23 хил. тона.

„Трябва да има адекватна държавна политика за сектор „Тютюн“, смята министърът.

По неговите думи сега се наблюдава процес на оттегляне на основни фирми купувачи на тютюн, а по-малките намаляват обемите на изкупуваната продукция. Според него, ако не се променят коренно нещата в сектора, "ще сме свидетели на залеза на това производство в България".

Той увери, че се прави всичко възможно средствата по преходната национална помощ за тютюна да бъдат изплатени до края на месец април, което е с месец по-рано в сравнение с миналата година.
Коментари: 0