Правителството предлага на ЕК въглищните ТЕЦ-ове да затворят 2040 г.

За работниците е предвидено да бъдат назначени в ново държавно предприятие за рекултивиране на земя

Правителството предлага на ЕК въглищните ТЕЦ-ове да затворят 2040 г.

Снимка: БТА

672 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Национален план за възстановяване

В Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде пратен на Европейската комисия до петък, се залага индикативен срок до 20140 г., в който българските ТЕЦ-ове и мините да спрат да работят. Това стана ясно на съвместен брифинг на вицепремиера Атанас Пеканов, енергийния министър Андрей Живков и синдикатите. Те говориха след среща, на която са уточнили тази дата, която е изнесена с две години във времето спрямо предишното предложение на правителството.

Пеканов обаче побърза да уточни, че става въпрос за индикативна стойност, т.е. предстоят преговори и обсъждания както в Народното събрание, така и с Европейската комисия.

Вицепремиерът неколкократно досега казваше, че Брюксел настоява за конкретна дата, с която България да се ангажира. В противен случай страната ни може да загуби средства от Плана за възстановяване.

Крайната дата е индикативна, ние поддържаме като реалистична 2040 г., но трябва да се направят липсващите сценарии, да го одобрят Народното събрание и Европейската комисия“, каза Пеканов.

Синдикатите и правителството са се споразумели работещите в Маришкия басейн постепенно да бъдат назначавани в новосъздадено държавно предприятие за рекултивиране на земите, на територията на които се намират мините. Засега обаче не се знае кога точно ще бъде създадено това предприятие. Според Пеканов веднъж заложено като проект в Плана за възстановяване, то не може да не бъде създадено, освен ако следващите управляващи не искат да загубят милиардите европейски средства.

Дейността на рекултивиращото държавно предприятие ще бъде фокусирана върху рекултивация на земите, подготовката да се извършват нови дейности, да идват инвеститори и да имат нови възможности“, каза Пеканов.

Енергийният министър каза, че за съжаление предишните управляващи не са изготвили сценарии за плавен зелен преход и сега служебното правителство трябва да ги разработва скоростно.

Липсват сценариите за плавния преход, но беше необходимо да започнем този разговор и слагайки тази индикативна година, реално слагаме някакъв срок за плавен преход към декарбонизация на производството на електрическа енергия“, каза Живков.

На въпрос защо и България не направи като Полша и не изтегли с още 10 години назад индикативната дата, Пеканов отговори, че заложената от Варшава 2049 г. за затваряне на въглищните производства вероятно няма да бъде прието от Брюксел и ще бъдат ограничени средствата. А България, според него, не може да си позволи да губи тези 12 млрд. лв. от Плана.

Подкрепи Economic.bg