Правителството си промени мнението: Бюджетът остава в парламента

Първоначално Менда Стоянова заяви, че законопроектът ще бъде изтеглен

Правителството си промени мнението: Бюджетът остава в парламента
Одобреният на първо четене в комисия Бюджет 2017 няма да се изтегля от Народното събрание. Това е новата позиция на правителството, която идва само няколко часа след твърдата заявка на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), че законопроектът ще бъде изтеглен. Тя заяви, че „това е най-логичното и благоприятно за страната решение“.

От Министерството на финансите потвърдиха, че финансовата рамка на държавата ще продължи пътя си в парламента.

"Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм", смята финансовият министър Владислав Горанов. По неговите думи правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 г". Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане, каза още Горанов.

Представители на ГЕРБ споделят, че в партията е имало разногласия по този въпрос. Според едни, ако законопроектът бъде изтеглен при кабинет в оставка, между първо и второ четене могат да настъпят множество промени, които да променят изцяло рамката.

Други обаче са изразили мнение, че ако се изтегли и продължи да действа сегашният закон, може да има проблем с обещаното увеличение на минималната работна заплата, пенсиите, разходите за образование и здравеопазване.
Коментари: 0