Правят плаваща вятърна ферма в Шотландия

Технологията може да намали сериозно производствените цени на ел. енергията

Правят плаваща вятърна ферма в Шотландия
Норвежката компания Statoil получи одобрение за изграждането на плаваща вятърна ферма край бреговете на Шотландия, предава Greentech. Тя ще се състои от 6-мегаватови плаващи турбини и ще се различава съществено от типичните вятърни паркове по морските крайбрежия. 

В последните години голяма популярност придобиха ветропарковете, при които турбините биват монтирани в сравнително плитки води и фиксирани към морското дъно. Сега обаче скорост набира една нова технология, при която плаващите вятърни турбини биват закотвени с помощта на кабели, но нямат фиксиран фундамент на морското дъно.

Плаващите ветроенергийни системи имат потенциала да намалят разходите за вятърна енергия и същевременно могат да работят в много по-дълбоки води, отколкото фиксираните базови турбини.

Според организацията Carbon Trust, ако е налице развитие в технологиите, плаващите вятърни турбини могат да осигуряват 8 до 16GW енергия само във Великобритания до 2050 г. Подобренията в плаващите турбини биха могли да доведат до намаляване на цената на производството до под 100 лири на мегаватчас в рамките на едно десетилетие (в момента цената за конвенционална офшорна вятърна енергия е от порядъка на 140 лири за Mwh), казват още от организацията.
Коментари: 0