Преди автомобилите Peugeot прави... мелнички за пипер

Историята на компанията е не само разказ за автомобили, а и за продукти, които тя произвежда и до днес

Преди автомобилите Peugeot прави... мелнички за пипер

Снимка: Peugeotdesignlab

2144 ~ 2 мин. четене

Историята на Peugeot е не само история за автомобили. Тя започва преди повече от два века в източната част на Франция, страната на гурме храната и автомобилните постижения. Неслучайно двете й области на опит се базират на прецизност, алхимия и иновации. Разбира се, автомобилите са тези, които са направили компанията известна и ѝ позволяват да си изгради международна репутация и да се превърне в международен гигант.

Необикновената история за разрастване на индустрията на Peugeot дължим на Арман Пежо, който първи повярва в превозното средство, задвижвано от парен двигател. Той представя на Световното изложение през 1889 г. триколесен автомобил, задвижван с парен двигател.

Оказва се обаче, че френската компания прави мелници за пипер, сол и кафе по-дълго, отколкото е произвеждала автомобили. Кой да знае… Прилича на класическа дървена мелница за пипер. Вероятно сте използвали такава, без да осъзнавате. Но всъщност това е мелница на Peugeot.

Историята започва през 1810 г., когато братята Пежо превръщат семейната мелница за зърно в стоманолеярна. Те започват да правят инструменти, механизми за часовници и цели часовници, както и кринолини и корсетни стойки, шевни машини и ютии.

Мнозина я смятат за най-добрата мелница за пипер в света. Предлага се с доживотна гаранция, а частите ѝ се считат за невъзможни за износване. Ключът е в зъбите с форма на спирала, които захващат пиперките и смилат пиперките. Принципът на мелницата е да нарязва зърната на пипера, които след това попадат върху двустепенните зъби. При смилане пиперът произвежда етерично масло, което може да направи храната по-апетитна и ароматна.

Компанията остава в кухнята и прави перални машини, радиостанции, а през 60-те години - първият кухненски робот Peugimix.

Експерти твърдят, че това е най-фантастичната мелница за пипер – „всяка част от нея е толкова добре проектирана, че след като използвате една от тях, не можете да се върнете към друга."

Днес мелничките за черен пипер, сол и други подправки вече носят исторически смисъл и са емблематични за марката Peugeot. Всяка година PSP (Poivrières Salières Productions) проектира, произвежда и изнася над 2.5 млн. мелници PEUGEOT по целия свят.

Подкрепи Economic.bg