\"Преди избори всички се държат като пред абитуриентски бал\"

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете

\
228 ~ 2 мин. четене

Преди избори всички се държат ирационално, като пред абитуриентски бал. Това каза вицепремиерът по европейски фондове Томислав Дончев в парламента по повод декларация на БСП.

От левицата смятат, че покрай смяната на министри се забравяли важните проблеми с европейските програми и усвояването на еврофондовете. При задаването на въпроса си към премиера новият лидер на БСП Корнелия Нинова посочи, че през 2020 г. европарите ще свършат, а страната няма национална икономика.

„Допускането, че икономиката е зависима от еврофондовете е абсолютно невярно. Еврофондовете са средно 10% от публичните разходи и под 5% от БВП на страната. Да се чертаят апокалиптични сценарии за икономиката на база проблеми в еврофондовете е чиста глупост”, категоричен бе Дончев.

Той припомни, че сме на второ място по темп на усвояване при предишния програмен период. От цялата налична сума – малко над 8 млрд. евро., са разплатени 7,823 млрд. евро, което е близо 99%. Разликата от 190 млн. евро се дължи на загуба на средства през 2013-2014 г.

„За което ще се съгласите, че настоящият кабинет, както и аз, нямаме никаква вина“, отбеляза Дончев.

До началото на 2013 г. финансовите корекции са 133 млн. лв. За година – до 2014 г., размерът им нарасва двойно заради програмата за околна среда и тази за регионално развитие.

Вицепремиерът припомни, че въвеждането на финансовите корекции като инструмент, е негово дело от 2010 г. Целта им е да пазят системата, а когато има нарушение – сумите да се изчистват и да не водят до спиране на програма.

„Глупаво е да се твърди, че когато има нанесена финансова корекция , това намалява усвояването на средствата“, каза той. В такъв  случай парите се връщат и разпределят по други проекти.

„Как се справя България със средствата от ЕС може да попитате Европейската комисия – комисар Корина Крецу и Кристалина Георгиева. Може да сравнявате адекватността, точността на изказа у професионалната подготовка на представителите на комисията и на колегите от левицата”, отбеляза вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg