3 предизвикателства за Великобритания след Brexit

Икономиката ни е силна и конкурентоспособна и ще се справи, заяви финансовият министър Джордж Озбърн

3 предизвикателства за Великобритания след Brexit

Три големи предизвикателства стоят пред Великобритания и те са нестабилност, несигурност и какви ще са дългосрочните търговски отношения с партньорите ни в ЕС.

Това заяви финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Озбърн в първата си публична изява след референдума от 23 юни, на който страната реши да напусне ЕС.

До есента не се предвиждат извънредни бюджетни мерки за овладяване на ефекта върху икономиката и обезценяването на националната валута, посочи той.

Озбърн заяви, че резултатът не е бил това, за което е агитирал, но това е демокрацията и той напълно уважава избора на повечето британци.

Добре, че се подготвихме навреме, добави Озбърн. Той потвърди, че непрекъснато е в контакт с управителя на централната банка Марк Карни. Неговото изявление от петък бе част от нашите планове и очевидно икономиката ще трябва да се пригоди към новата ситуация, каза министърът по повод първото предизвикателство.

Относно несигурността Озбърн заяви, че не бива Лондон да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с което се задвижва процедура с 2 години срок за напускане на ЕС, преди да има подготвен план. Изчакването ще помогне и на фирмите да си изяснят какво става и дали да размразят инвестициите си и наемането на хора, добави той. Основите на британската икономика са силни, ние сме много конкурентоспособни и оставаме открити за бизнес”.

Започваме от трудно извоювана силна позиция, обясни финансовият министър по повод статута на дългосрочните търговски отношения с ЕС. В този смисъл аз съм напълно отдаден на това да имаме стабилност и сигурност, бе посланието на Озбърн, цитирано от „Дневник”.

Запитан дали ще има корекция на бюджета след вота за Brexit, той каза, че безспорно той ще се отрази на публичните финанси, но ще трябва за подобно решение да се изчака появата на нов министър-председател до есента.

В началото на рецесия ли сме, попитаха още медиите. Направих своите прогнози и отправих предупреждения, но така или иначе всичко ще изисква корекции и аз ще сторя всичко възможно да ограничим отрицателните ефекти, обеща Озбърн.

Малко по-късно Крис Грейлинг, член на кабинета на Дейвид Камерън и привърженик на Brexit, каза, че в бъдещото правителство ще има място за Озбърн. Разбира се, зависи кой ще е новият премиер, но според мен абсолютно, в него ще има място за Озбърн, защото правителството ще включва и приървженици, и противници на Brexit”.

Коментари: 0