Предприемчив гражданин дава винетка под наем

Той я лепи на автомобила си с помощта на мед

Предприемчив гражданин дава винетка под наем

Снимка: Стоян Йотов

5 лева на ден, 7 лева за седмица или 15 лева за две седмици. Толкова струва винетка под наем, която предприемчив гражданин на Русе предлага в сайт за безплатни обяви. Със стикера се дават и долната част на талона и касовата бележка за покупката му.

За да може стикерът да бъде залепен върху автомобила, русенецът е добавил допълнително фолио към винетката, за да не се нарушава целостта й. Тя може да бъде залепена с различни субстанции, стига те да са безцветни. „На моята кола я лепя с мед, чувал съм, че става и с лак за коса", казва още Мартин.

За да се подсигури, че винетката ще му бъде върната, той взима депозит от „наемателя”, който е близък до реалната стойност на стикера. „Искам да ми дадат около 90 лева. Те са гаранция. Като ми върнат винетката, връщам парите", разказва русенецът.

Винетка може да се даде под наем за различно време, а цената варира в зависимост от периода, в който ще бъде ползвана.

Основните клиенти на предприемача са от Русе и региона. „Ако я иска човек от друг град, ще му я пратя с куриерска фирма, но като плати наема, депозита и доставката, ще му излезе много скъпо", поясни мъжът, който се представя като Мартин.

Първата реакция на хората, които видят обявата, е, че това е шега.

Мартин разказва, че го търсят шофьори от цялата страна и го питат дали обявата е реална и наистина се дава винетка под наем. „Правя го, не за да изкарам пари, а по-скоро като услуга. Винетките са много скъпи, да дадеш 100 лева за лепенка не е малко", допълва русенецът.

За да нямат шофьорите проблеми с органите на реда, Мартин предоставя всички документи, свързани със стикера. „Досега не е имало проблем с винетката. Давам на наемателите малкия отрязък от нея, както и касова бележка, на която не пише номерът на колата ми", поясни предприемчивият нашенец.

От Агенция „Пътна инфраструктура" коментират, че липсата на изписан регистрационен номер върху касовата бележка за винетката не я прави невалидна. Изписването на номера било за улеснение и сигурност на гражданите, пише "Труд".

Коментари: 0