Председателят на НС регистрира липсващи депутати от БСП и ДПС

По този начин управляващите си осигуриха кворум, за да гледат на първо четене Закона за бюджета за 2021 г.

Председателят на НС регистрира липсващи депутати от БСП и ДПС

Снимка: Красимир Свраков

2552 ~ 2 мин. четене

Пореден скандал се разрази в Народното събрание в деня, в който ще се гледа Законопроекта за държавния бюджет за 2021 г. Малко след стартирането на заседанието опозицията поиска поименна проверка на присъстващите. Тя бе извършена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която включи депутати от БСП и ДПС, които в последствие заявиха, че са напуснали залата преди старта на проверката.

Караянчева напусна залата веднага след проверката и обявяването на наличие на кворум и воденето на заседанието пое Валери Симеонов. Според него депутатите са били преброени, тъй „телата им бяха в залата“. Според Симеонов не е важно депутатите изрично да са заявили присъствието си при прочитането на имената им, „важното е да са в залата“

Според социалистите, ако заседанието започне при липса на кворум, после решенията – евентуалното приемане на първо четене на бюджетите на държавата, на здравната каса и на общественото осигуряване, ще падне в Конституционния съд.

Кристиян Вигенин заяви припомни какво е казала Караянчева при преброяването: „Кристиян Вигенин беше в залата“.  И заяви, както всички негови колеги от БСП, че иска да бъде изваден от списъка, с който управляващите си осигуриха кворум.

"Не мога да извърша такова самоуправство и да ви премахна от списъка, след като вие бяхте в залата", каза Валери Симеонов. "Не, не мога да нарушавам правилника."

От трибуната председателят на народното събрание заяви, че е имала право да ги впише като присъстващи при поименното преброяване, тъй като преди неговото започване те са били в залата и няма значение дали са напуснали залата, или не.

„В момента, в който обявих поименна проверка, цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те бяха надлежно записани в стенограмата. Когато обявих проверка, те бяха в залата и бързаха да излязат“, каза Караянчева.

Тя цитира чл. 53, ал 3 от правилника за работата на Народното събрание, че „председателят може веднъж да извърши по своя инициатива или при поискване на парламентарна група, чрез поименно прочитане на имената на народните представители“. Според нея това ѝ дава право да впише всички, които са били по-рано в залата.

Социалистите контрираха, че вероятно от тук нататък председателят ще вписва и хората, които са били в залата предходни дни.

Подкрепи Economic.bg