\"Премиерът не е папата, за да е последна инстанция\"

Христо Иванов, министър на правосъдието

Цитат на деня:

\

Снимка: БГНЕС

192 ~ 1 мин. четене
Каъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо. Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество, всеки може да има свое мнение. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов във връзка с изказването на Бойко Борисов, че ВСС работи лошо.

"Какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зле, защото не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси", коментира той пред журналисти след откриването на Втория форум за правосъдие и права на човека, който се провежда в София. 

Министър Иванов поясни, че не би се ангажирал да поставя оценка за работата на Висшия съдебен съвет. "Тя би следвала да се поставя от тези, които имат представители във ВСС - магистратите и парламента. Въпросът е институциите, които са излъчили представители там, да дават оценка, защото тя е меродавна.
Именно на база на тези оценки трябва да се взима решение за съдбата за един или друг състав на ВСС. Механичната смяна на едни членове с други не е индикация за подобряване на ситуацията в страната", посочи правосъдния министър. 

По думите му съдебната реформа в България може да бъде извършена само с конкретни действия в правилната посока. "ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му, това ще стане с решение на Народното събрание, с което се приемат едни или други промени в Конституцията", допълни министър Иванов.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg