Премиерът откри модерен завод в Стара Загора

Инвестицията е за 10,5 млн. евро, разполага с редица модерни технологии и ще разкрие 1500 нови работни места

Премиерът откри модерен завод в Стара Загора
6218 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров
В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и множество официални лица от държавния и частен сектор днес в Стара Загора бе открит чисто нов завод за производство на автомобилни уплътнения. Фабриката е собственост на международната компания „Стандарт Профил Груп“, която е световен лидер в производството на автомобилни уплътнения. Компанията е със седалище в Истанбул, Турция и притежава заводи на 5 континента, в които работят над 7400 души. Произведената продукция се пласира в над 30 страни.

В новата фабрика ще се произвеждат уплътнения за Opel Astra, най-новия модел на американския автомобилен гигант General Motors. Сред основните клиенти на фирмата са световни автомобилни концерни като Volkswagen, Fiat, Renault, Daimler.

На събитието присъстваха редица важни гости. Освен премиера Борисов, там бяха министърът на транспорта Ивайло Московски, заместник-министърът на икономиката Любен Петров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и председателят на общинския съвет Емил Христов.

Не липсваха и представители на турската държава и бизнес. Сред тях се открояваха посланикът на Република Турция Н. Пр. Сюлейман Гьокче, генералният консул на южната ни съседка у нас Алпек Акташ, редица турски бизнесмени и търговски представители.

Висшето ръководство на „Стандард Профил Груп“ беше представено от главния изпълнителен директор Турхан Семизер и от още няколко високопоставени лица, а местното ръководство – от Петър Ангелов, директор на „Стандард Профил България“. На откриването присъстваха представители на международните партньори на компанията и много медии, включително група турски журналисти.

Инвестицията в новата производствена база с най-модерно оборудване и върхова технология в бранша е за 10,5 млн. евро. Тук за пръв път е реализирана иновативната технология за хибридно капсулиране на автомобилни уплътнения. В момента персоналът на старозагорския завод на компанията, която ще удвои производството си и ще изхранва изцяло европейския пазар с автомобилни уплътнения, е малко над 1000 работници, а до края на 2016 г. ще достигне 1500 души.

„Много пъти съм казвал, че като изградим инфраструктурата заводите идват след нея. Днес пускаме единия ЛОТ на АМ „Марица“, след месец другия и всичко това, което се произвежда тук, ще отива по света с камиони, с влакове“, заяви премиерът Борисов, който поздрави собствениците и работническия колектив с новата придобивка. Той припомни, че в момента по жп линията за Свиленград се изгражда модерно съоръжение за близо 750 млн.

Освен министър-председателя приветствия и пожелания за успех поднесоха Н. Пр. Сюлейман Гьокче, както и кметът на Стара Загора. Те дадоха висока оценка на мащабната инвестиция, особено в този кризисен за икономиката ни период и изразиха надежда, че ще бъде последвана от други подобни.

Лентата за откриването на новия завод прерязаха премиерът Бойко Борисов, турският посланик Гьокче, главният изпълнителен директор на компанията Турхан Семизер, кметът на града Живко Тодоров и Христо Желязков, работник в „Стандарт Профил България“.
Подкрепи Economic.bg