Президентът на Microsoft: Нужна е регулация на технологиите за лицево разпознаване

Брад Смит настоява за поставяне на рамки още сега, преди да е станало късно

Президентът на Microsoft: Нужна е регулация на технологиите за лицево разпознаване

Брад Смит по време на конференцията Digital Values 2016

Снимка: Wikipedia

784 ~ 2 мин. четене
Президентът на Microsoft Брад Смит настоява за правителствена регулация върху използването на технологии за лицево разпознаване, пише Fortune. Мнението си по темата за спорната, но все по-бързо навлизаща иновация, той сподели в петък в своя блог. 

Смит е категоричен, че има нужда от създаването на стандарти – както в публичния, така и в частния сектор – за разработване на норми за допустима употреба. 

Коментарът му идва на фона на бурните време, разлюляли технологичната индустрия и доверието в нея. Гиганти като Facebook, Google и Amazon са изправени пред засилен контрол на много нива по отношение на влиянието им върху обществото. Гражданските организации не крият притеснението си от използването на изкуствен интелект (AI) например и потенциалното му приложение по начин, който ви могъл да компрометира човешките свободи. 

Едно от нещата, за които AI служи е за подобряване на начините, по които компютрите с е учат да разпознават обекти в изображенията. Технологията напредна до такава степен, че Apple я внедри в телефоните си, за да могат хората да ги отключват по-бързо, а Facebook, за да разпознава лицата от снимките в социалната мрежа. 

Технологията може да изиграе своята положителна роля, например в по-лесното намиране на изчезнали хора или идентифицирането на терористи. Монетата обаче има и друга страна и тъкмо към нея властите следва да подходят с внимание, смята Смит. Той очертава сценарии, в които например хора са на политически митинг и бъдат засечени, а впоследствие хипотетично това бъде използвано срещу тях.

В тази връзка напредъкът на технологиите повдига критичния въпрос за ролята им в ежедневието на хората, разсъждава Смит и подчертава необходимостта от урегулиране на средата превантивно. 
Подкрепи Economic.bg