Президентът ще инициира референдум по изборните права

Росен Плевнелиев, обобщи резултатите от консултациите, направени с политическите сили

Президентът ще инициира референдум по изборните права
184 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

„Реформи ще се правят – има ресурс и желание“,  това заяви президентът на България, Росен Плевнелиев, заяви в обръщение от трибуната на Народното събрание. Чрез изявлението си, той обобщи резултатите от консултациите, направени с политическите сили.

Държавният глава проведе дискусии с партиите по пет основни теми – ключови реформи през 2015-а; изборно законодателство; международна сигурност; отбрана и въоръжени сили и кризи и природни бедствия.

Държавният глава настоя да убеди, че съдебната система функционира и че България има своой собствен  план за действие – Националната програма за развитие „България 2020“. Плевнелиев съобщи, че по прогртамата са постигнали пълен консенсус.

„Имаме и инструмента, който ще ни осигури необходимия ресурс, за да изпълним заложените цели – Споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020-а година. Предстои най-важното – доброто изпълнение.“ заяви президента.

Консултациите показаха, че няма спор кои са секторите, които трябва да се реформират. Реформи ще се правят. Има и ресурс, и съгласие за реформи.  Ще укрепим доверието на гражданите в институциите, посочи президентът и добави, че периодът на противопоставяне e останал в миналото“ сподели в изявлението си той.

Плевнелиев сподели пред Народното събрания, че е налице е пълен консенсус относно коректното управление на еврофондовете и това България да се възползва от европейската солидарност.

Той призова към по-добро заработване на законите за еврофондовете, които да премахнат административните пречки и да заложи електронното кандидатстване за проекти, както и на по-ефективен контрол на системата.

През 2015-а година можем да приемем нова стратегия за борба с корупцията. Народът очаква резултати. Държавата и общините са възложили обществени поръчки за почти 10 млрд. лева за 2014-а година.  За съжаление, обаче възложителите избягват всячески електронния търг, въпреки че европейското законодателство предписва поне 30% от обществените поръчки да са електронни, изтъкна държавният глава и призова да бъде приет нов закон за обществените поръчки, който да доведе до масовото използване на електронни обществени поръчки.

Президентът обяви, че ще инициира референдум за изборните права на българските граждани, който да се проведе заедно с местните избори. Той призова депутатите да се обединят за постигането на четири приоритетни цели до поемането от България на председателството на Европейския съюз - Влизане в Шенген; Влизане в преходния валутен механизъм ERM II на еврозоната; Влизане в Единния надзорен механизъм на Европейския банковия съюз; Задействане на Европейския енергиен съюз в България чрез постигане на заложените критерии – минимум три независими източника на газ, либерализация на пазара и създаване на енергийна борса за Югоизточна Европа.

Коментари: 0