Президентът не бърза с втория мандат – иска шанс за този парламент

Румен Радев призова депутатите да работят за актуализация на бюджета

Президентът не бърза с втория мандат – иска шанс за този парламент

Снимка: Красимир Свраков

2663 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Президентът Румен Радев каза, че новото Народно събрание, на което мнозина предричат кратък живот, е заработило енергично и трябва да му се даде шанс да свърши полезна работа. Според него парламентарните партии трябва да намерят сили за актуализация на бюджета, защото иначе „ще бъде крайно безотговорно към хората и бизнеса“. Държавният глава се надява да бъде сформирано редовно правителство, но не каза кога ще връчи проучвателен мандат за съставяне на такова на „Има такъв народ“. 

Няма определен срок между връчването на първия и втория мандат. Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Трябва да дадем шанс на Народното събрание да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки. Има много стойности предложения, освен Изборния кодекс. Надявам се да има време да бъдат приети“, каза Радев.

„Несериозно е да мислим за служебно правителство, при положение че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“, коментира държавният глава, цитиран от агенция „Фокус“.

При откриването на 45-ото НС миналата седмица Радев изтъкна изрично, че безпринципна коалиция само може да влоши политическата ситуация в страната. Сложната ситуация към момента обаче не вдъхва големи надежди за излизане от задънената улица, в която се намират народните представители. 

Междувременно Румен Радев не каза кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина партия в парламента – „Има такъв народ“. Групата на шоумена Слави Трифонов също не дава кой знае каква яснота относно намеренията си.

Радев настоя, че стабилността не е отговорност на една единствена парламентарно представена партия, а на всички в този парламент, така че те трябва „да намерят този консенсус в името на едно правителство, което ще работи в интерес на  обществото и с широка парламентарна подкрепа“.

Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини. Пак казвам около ясни, принципи, приоритети, ясна ценностна рамка“, каза още Румен Радев.Подкрепи Economic.bg