Президентът връчва днес мандат за сформиране на правителство

Първият опит се полага на ГЕРБ-СДС, които спечелиха най-много мандати на парламентарните избори

Президентът връчва днес мандат за сформиране на правителство

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Президентът Румен Радев ще връчи днес на ГЕРБ-СДС първия мандат за сформиране на правителство. Партията на Бойко Борисов получава това право по силата на своя резултат от парламентарните избори на 4 април. Формацията ще има една седмица, в която да договори правителство или да върне мандата. От ГЕРБ вече заявиха, че ще изпълнят конституционната процедура и ще предложат състав на правителство на президента, но не е ясно дали ще го внесат за гласуване в пленарна зала, тъй като вероятността парламентът да го одобри са почти нулеви.

Старт на 45-ото НС

Вчера Радев направи консултации с всички шест парламентарно представени партии, от които стана ясно, че ГЕРБ нямат подкрепата на нито една от другите формации. В подобна изолация се намира и БСП. Засега изглежда, че единствени „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ могат да се коалират. В същото време ДПС обяви, че ще подкрепи тяхно правителство.

Предложението на ГЕРБ за министър-председател е Даниел Митов, който ще има ангажимента да представи състав на правителство пред президента. Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви преди дни, че в този кабинет ще има както нови лица, така и стари министри.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да договорят правителство, президентът трябва да връчи следващия мандат на „Има такъв народ“. Ако и формацията на Слави Трифонов не успее, Радев има право сам да избере третата партия, на която да даде мандат. От вчерашните консултации се подразбра, че това вероятно ще е БСП. „Демократична България“ заяви, че не желае мандат, тъй като има твърде малко депутати, за да успее да направи правителство.

Коментари: 0