10 приказни градчета в Западна Европа, които трябва да посетите

Те са изключително красиви и подредени

10 приказни градчета в Западна Европа, които трябва да посетите

Снимка: Pixabay

10141 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Европа притежава чудесни забележителности, които всеки пътешественик трябва да види. В западната част на континента има невероятно красиви и очарователни малки градчета, изглеждащи като в приказка. Представяме ви 10 от тях, които непременно трябва да добавите във вашия списък с дестинации за посещение:

10. Колмар

Този малък град е третата по големина община в района на Елсаз в Североизточна Франция. Той е известен с добре запазения стар град, архитектурни забележителности и музеи. Климатът в Колмар е приятен и е един от най-сухите градове във Франция. 

9. Делфт, Холандия

Делфт се намира в провинция в Южна Холандия. Гардът има забележителен средновековен център. Посетителите обикновено се разхождат по тесните улички около канала.

8. Куенка, Испания

Куенка се счита за едно от най-забележителните места в Испания. Старият град е истинска наслада за очите, разположен на стръмна могила между два дълбоки речни канала. Градът се утвърждава като смесица от абстрактно модерно изкуство. 

7. Хайделберг, Германия

Хаделберг е сред най-романтичните и красиви градове в Германия. Разположен е на живописен бряг на река с възхитителен полуразрушен замък на хълма. 

6. Бат, Англия

Бат е разположен в провинцията, на югозапад от Англия. Градът е известен с минералните си горещи извори и грузинската архитектура от 18-ти век. Бат е и част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

5. Сиена, Италия

Сиена е един от най-красивите градове в Тоскана. Той е популярен като средновековен град в региона. Гардът е пълен със забележителности като площад "Палацо Публико", площад "Дел Кампо", "Дуомо" и други. Той е част от Световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

4. Кордоба, Испания

Кордоба е град в района на Андалусия в Южна Испания. Сред най-големите забележителности са Голямата джамия, запазеният еврейско-мавритански квартал Юдерия, Паласио де Виана, аристократичният музей и дворецът. 

3. Брюж, Белгия

Град Брюж е известен не само като средновековен град. Той е един от най-красивите малки градове в Белгия и има богата история с голяма архитектура. 

2. Залцбург, Австрия

Залцбург е един от най-красивите градове в Европа. Сред най-големите забележителности в града са замъкът "Хоензалцбург", Залцбургският музей и други.

1. Толедо, Испания

Толедо е древен град, разположен на хълм в Кастиля-Ла-Манча, централна Испания. Градът е известен със средновековните си паметници с арбско, християнско и еврейско наследство. Той е с разнообразна история и притежава колекция от църкви, джамии и синагоги.

Подкрепи Economic.bg