Приключи серията от печалби на щатските пазари

Технологичният NASDAQ отслабна с 10 пункта до 7153, а индексът на сините чипове Dow Jones достигна ниво от 25369 пункта

Приключи серията от печалби на щатските пазари

Снимка: Pixabay

Серията от печалби, която беше завладяла щатските пазари от началото на годината, приключи в сряда, когато водещите индекси записаха загуби. Причина за това са опасенията от това Китай да спре да купува държавния дълг на САЩ. Технологичният NASDAQ отслабна с 10 пункта до 7153, а индексът на сините чипове Dow Jones достигна ниво от 25369 пункта. Широкият S&P 500 изгуби 0.11% от стойността си и падна до 2748 пункта, като секторът на недвижимите имоти беше сред най-слабо представилите се за сесията. Акциите на General Motors изгубиха близо 2.4% от стойността си за деня, a един от отличниците за деня беше Eastman Kodak Co., чиито книжа поскъпнаха с повече от 57%, след като обявиха, че са използвали блокчейн технологията, за да създадат платформа за дигитална фотография. 

По непотвърдена информация администрацията на президента Доналд Тръмп ще обяви излизането на САЩ от северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), което отслаби канадската валута спрямо щатския долар.  В Европа британският FTSE нарасна с 0.23%, а бенчмаркът DAX изгуби 104 пункта до 13 281 пункта. Банките и застрахователите бяха сред добре представилите се. Акциите на Commerzbank се увеличиха с  повече от 5%. Най-слаба беше търговията в сектора на телекомуникациите. В края на деня щатският петрол се търгуваше за $63.49 за барел, а сортът Брент - $69.05 за барел. От ценните метали среброто достигна 16.96 долара за тройунция, а златото – 1 316.51 долара за тройунция, като през деня успя да достигне четиримесечен връх от 1 326.56 долара. Увеличение в края на деня имаше и при медта – тя добави 0.47% към стойността си и достигна цена от 324.65 долара.

Акценти днес: Доклад – Европейска централна банка 

В 14:30 часа българско време ЕЦБ ще публикува редовния доклад след последната състояла се среща от 14.12.2017. На заседанието бе взето решение за запазване непроменени нивата на лихвените проценти на Банката, а президентът Марио Драги изрази мнение, че икономиката все още се нуждае от парични стимули. Инвеститорите ще очакват подробности около причините за взетите решения и сигнали за бъдещата монетарна политика на централните банкери.   

Motorola – Дневна

През изминалите няколко години акциите на комуникационната компания бавно, но сигурно увеличават стойността си. Преминаването на зоната на съпротива би довело до ново увеличение, което да сложи край на рейнджовото движение с горна граница 94.70 долара  и долна 90 долара.  Индикаторът Стохастик доближава зона на прекупен пазар, което сигнализира за възможна предстояща корекция. Евентуално понижение до подкрепата от $90 и неуспешен неин пробив ще открият добра възможност за влизане в дълга позиция с цел краткосрочно достигане до $95 за акция. 

USD/JPY - 8 часова

Добрият старт на годината за валутната двойка беше последван от рязък спад в цената през втората седмица и в сряда наблюдавахме пробив в нивото на подкрепа. Индикаторът на относителната сила ни кара да смятаме, че цената ще продължава да следва това движение и в близко бъдеще, като пробив под стойности от 30 ще затвърдят надмощието на мечките. Пробив под ниво от 111.00 вероятно ще задълбочи поевтиняването, като е противен случай може да се очаква тест на новоформиралата се съпротива от 112.00.

XAU/USD– 8 часова

След силния ръст от средата на декември миналата година, от началото на новата 2018 цената на златото консолидира. Желателно е да се изчака пробив на линията на съпротива и задържане на цена над 1 325 долара за тройунция, което би било добър знак за последващ нов ръст на ценния метал и влизане в дълга позиция. 

Nikkei – Дневна

След кратка консолидация от последните два месеца на 2017, Nikkei успя да пробие съпротивата от 23 000 пункта, но импулсът на купувачите бързо отслабна и индексът не успя да се справи със следващата психологическа граница на ниво 24 000. Въпреки това, за момента няма индикации за задълбочаване на корекцията, като може да се очаква японският бенчмарк да отскочи от новосъздадената подкрепа и да продължи движението близо до рекордните си стойности за последните 26 години. 
Коментари: 0