Принц Хари и Меган се отказват от кралските си титли

Те постигнаха споразумение с кралицата

Принц Хари и Меган се отказват от кралските си титли

Снимка: БТА

Принц Хари и съпругата му Меган вече няма да използват своите титлите „кралски височества“, както и да получават публични средства за задължения към монархията. Това съобщи Бъкингамският дворец, оповестявайки официално постигането на споразумение между семейството и кралицата на Великобритания. 

Двойката също така няма вече официално да представлява кралицата, пише още BBC. Новината идва, след като семейството се събра на разговори в понеделник, за да обсъди бъдещата роля на принца и съпругата му, които по-рано този месец обявиха, че искат да се отделят от британската монархия. 

Обявеното днес споразумение влиза в сила от пролетта на тази година. 

Като част от него, херцогът и херцогинята на Съсекс възнамеряват да изплатят 2.4 милиона паунда на данъкоплатците, които послужиха за ремонта на вилата „Frogmore Cottage“. Къщата ще остане техен семеен дом във Великобритания, се добавя в изявлението.

Кралицата сподели задоволството си, че заедно в процес на дискусиите е намерен конструктивен и подкрепящ път напред за нейния внук и семейството му. „Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много обичани членове на моето семейство“, цитирана е още тя в изявлението. 

„Оценявам предизвикателствата, които са изпитали в резултат на засиления контрол през последните две години и подкрепям желанието им за по-независим живот…
Искам да им благодаря за цялата им всеотдайна работа в тази страна, в Общността и извън нея, и съм особено горда от това как Меган толкова бързо се превърна в част от семейството“, пише още в него.

То завършва с надежда, че „днешното споразумение им позволява да започнат да изграждат щастлив и спокоен нов живот“. 

Коментари: 0