Пристигнаха американските F-15, които ще охраняват небето ни

Четирите изтребителя са в авиобаза Граф Игнатиево

Пристигнаха американските F-15, които ще охраняват небето ни

Четирите американски изтребителя F-15, които ще пазят небето ни в следващите дни,пристигнаха в авиобаза Граф Игнатиево. Те са от състава на 194-та ескадрила на Националната гвардия на САЩ и ще участват заедно с български МиГ-29 в изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни.

Задачите ще бъдат изпълнявани между 9-16 септември. Правителството прие решение за усилване на охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и на САЩ на 24 август.

При изпълнение на съвместни задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави  за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

Коментари: 0