Проблем с двигателя забавя доставките на новия Boeing 737 MAX 9

Американският производител все още не казва с колко време ще закъснее пускането на самолета

Проблем с двигателя забавя доставките на новия Boeing 737 MAX 9
1148 ~ 1 мин. четене
Американският авиопроизводител Boeing спира временно тестовете на новия си самолет 737 MAX 9 заради проблем с двигателя. Проблемът с моторите, който е съвместно производство между американската General Electric и френската Safran, идва само няколко дни преди Boeing да извърши първата доставка на новата си машина за авиокомпания, пише Reuters.

Според експерти проблемът ще забави цялата програма на американския производител, който бързаше с пускането на новия самолет. Boeing и производителят на двигателите заявиха, че не знаят колко дълго ще е забавянето.

737 MAX замества по-старата версия на най-продаваните самолети на Boeing и е ключов за финансовото състояние на производителя. Версията е със 162 места за сядане в две класи. Цената на една машина е около 110 млн. долара, но превозвачите по принцип получават отстъпка от цената при покупка на няколко машини.

Забавянето на доставката на самолета до клиентите вероятно ще доведе до натрупване в хангарите на Boeing, "тъй като самолетите буквално седят в очакване на двигатели", каза анализаторът Роб Сталърд от Vertical Research Partners.

Малайзийският превозвач Malindo Air трябваше да получи първата доставка 737 MAX в понеделник, за да използва самолета по маршрута Куала Лумпур-Сингапур от 19 май. Изпълнителният директор на компанията Чандран Рама Мути каза пред Reuters, че няма намерение да използва самолета до 22 май, без да обясни защо.

Норвежката авиокомпания ASA, която също е поръчала самолети 737 MAX и те трябваше да пристигнат до края на май, заяви, че очаква "забавяне с няколко дни".
Подкрепи Economic.bg