Проблемите в Турция свиха ръста на туристите в България

Спадът на посещенията от южната ни съседка се компенсират донякъде от Македония, Сърбия и Румъния

Проблемите в Турция свиха ръста на туристите в България

Снимка: Economic.bg/Архив

Посещенията на чужденци в Българя с цел почивка растат и през ноември. Данните на Националния статистически институт (НСИ) обаче показват, че тенденцията е към забавяне на този ръст с всеки изминал месец. Статистиката показва, че през миналия месец страната ни е била посетена от 183.5 хил. чужди туристи, което обаче е едва 0.6% повече спрямо съпоставимия месец на предходната година.

Една от причините за забавянето на растежа е трудната икономическа ситуация в Турция. Страната е един от основните пазари за България, като единствено от Македония има повече посещения. Сега обаче се наблюдава спад от 22% на годишна база. Значителен отлив има и при гръцките туристи.

Донякъде този отлив се компенсира от значителното нарастване на посещенията с цел почивка и отдих от Македония, Румъния и Сърбия.

„Резултатите са доказателство за устойчивата тенденция на развитие на туризма и потвърждават прогнозите ни за растеж на сектора през 2018 г.“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова чрез прессъобщение, изпратено от ресорното министерство. Според нея наличието на ръст при туристическите посещения е „видимият резултат от последователната политика за популяризиране на България и утвърждаването ѝ като целогодишна дестинация, предлагаща висококачествен и разнообразен продукт“.

Коментари: 0