Продават на търг картина на Пикасо за $140 млн.

Това е най-високата цена, поставяна за произведение на изкуството, което отива на аукцион

Продават на търг картина на Пикасо за $140 млн.
4469 ~ 1 мин. четене

Аукционна къща "Кристис" се надява да успее да влезе в историята тази пролет с нов рекорд, опитвайки се да продаде на търг картината на Пабло Пикасо Les femmes d`Alger (Version `O`) за най-малко 140 млн. долара.

Това е най-високата цена, поставяна за произведение на изкуството, което отива на аукцион, пише Wall Street Journal. Търгът ще се проведе на 11 май в Ню Йорк. Преди две години Christie`s постави цена от 85 млн. долара за триптиха на Франсис Бейкън - "Три студии за Лусиан Фройд" и успя да го продаде на казино магната Илейн Уин за рекордните 142,4 млн. долара, пише БГНЕС.

От "Кристис" твърдят, че продавачът на картината на Пикасо е пожелал да запази анонимност, но се знае, че произведението е сменило последно собственика си преди 18 години, когато американските колекционери Виктор и Сали Ганз я продават чрез аукционната къща на лондонски дилър за 31,9 млн. долара.

Творбата е част от серия от 15 произведения, създадени от букви от азбуката, които Пикасо рисува между края на 1945 и началото на 1955 г. Цялата група е продадена първоначално на фамилията Ганз за 212 500 долара, а почти всички творби от нея са препродадени по-късно поотделно. Картината показва оскъдно облечена жена, чието лице напомня това на Франсоаз Жило. Платното е вдъхновено от сцената, нарисувана от Йожен Дьолакроа през 1834 г., изобразяваща алжирски жени във фантастичен интериор.Подкрепи Economic.bg