Продажбите на коли в Китай са във възход след двугодишен спад

Те нарастват за втори пореден месец

Продажбите на коли в Китай са във възход след двугодишен спад

Снимка: pixabay

544 ~ 1 мин. четене

Продажбите на автомобили в Китай нараснаха с 14.5% през месeц май в сравнение със същия период на предходната година, отбелязвайки втори пореден месец на ръст след паузата, предизвикана от коронакризата. И така продажбите на автомобили в страната през месец май достигат 2.19 милиона бройки, по данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), цитирани от Reuters.

През април страната отчете ръст на продажбите на автомобили за първи път от 22 месеца, отбелязвайки 4.4% увеличени на годишна база, предшествано от 43-процентен спад през март. 

Подкрепата на сектора от страна на правителството и подобряването на доверието на потребителите до голяма степен допринесоха за последвалия растеж през месец май, заяви Чен Шихуа, старши служител на CAAM, по време на онлайн брифинг. Въпреки това, развитието на глобалната пандемия може да повлияе на търсенето в чужбина на превозни средства, произведени в Китай, каза още Чен.

На фона на разхлабените мерки в Китай автомобилните производители, включително Geely Automobile Holdings Ltd, японската Toyota Motor Corp и Ford Motor Co, отчитат положителни продажби в Китай през май.

През месец април от СААМ предупредиха, че нивата на годишните продажби на автомобили могат да се свият с до 25% въпреки започналата позитивна тенденция. С излизането на последните данни за пазара на нови автомобили обаче от организацията обявиха, че вероятно годишните нива на продажби може и да са по-добри от очакваното.

Подкрепи Economic.bg