Проф. д-р Камен Плочев е новият директор на здравната каса

Той бе избран на поста с гласовете на 205 депутати

Проф. д-р Камен Плочев е новият директор на здравната каса
1356 ~ 3 мин. четене
Депутатите избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде Агенция „Фокус“. 205 депутати гласуваха „за“, а 1 се въздържа. 

Професорът беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. 

Проф. д-р Камен Плочев беше изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване на 26 юли. От 2017 година заема длъжността Началник катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. От доклада на здравната комисия става ясно, че като основен приоритет в управлението на обществения фонд проф. Плочев посочва ефективното и прозрачно управление на средствата от здравноосигурителни вноски и гарантиране на качеството на медицинската дейност. 

Народният представител от БСП Славчо Велков заяви, че проф. Камен Плочев е изтъкнат наш учен и честен човек, с огромна практика. „В 18-годишната практика на НЗОК няма управител, който да е изкарал повече от 2 години“, посочи той. „Призовавам да подкрепим кандидатурата. Точно в този момент НЗОК се нуждае от национален консенсус, да се надяваме, че проф. Плочев ще върши работата си в интерес на здравето“, каза още народният представител. 

Депутатът Георги Йорданов от БСП посочи, че на проф. Плочев трябва да се гласува доверие, за да може той да се подготви и да представи предложение за бюджет, което да регулира взаимоотношенията в здравеопазването. 

„Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за състоянието на НЗОК. Винаги, когато е необходимо ,ще му съдействаме“, коментира народният представител от ГЕРБ Христо Грудев. 

Нигяр Джафер от ДПС обясни, че всеки избор на управител на НЗОК е натоварен с много очаквания и надежди. „Всеки избор поставя много въпроси и прераства в дебат затова как се управлява касата и как се разпределят средствата“, коментира тя. „Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, за прозрачност и предвидимост. Не може да се работи в среда, в която не се знае колко са парите в болниците и какви са възможностите“, заяви Нигяр Джафер. „Независимо от това, че сме в опозиция сме убедени, че решението на тежките проблеми в здравеопазването минава през търсене на консенсус. През това да се обединим за общи решения в този сектор“, коментира Хасан Адемов от ДПС. 

„Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на Касата е около 3,4 млн. лева. Това означава, че Касата разполага с 500 лева за един български гражданин“, обясни Калин Поповски от „Обединени патриоти“

На 29 юни д-р Глинка Комитов депозира в деловодството на Парламента оставката си като управител на НЗОК, без да посочи мотивите си. Това стана ясно на следващия ден, когато от БСП настояха д-р Комитов да обясни в Народното събрание мотивите за оставката си и оказван ли му е натиск. Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев посочи, че Глинка Комитов е получил подкрепа от българския парламент за поста управител на НЗОК и е съвсем нормално да обясни мотивите си. На 5 юли народните представители прекратиха мандата на д-р Глинка Комитов. В пленарна зала прекратяването на пълномощията на управителя на НЗОК се трансформира в дебат за състоянието на здравеопазването в страната, а акцентът падна върху твърденията за натрупаните задължения в някои лечебни заведения, както и лимитите на болниците.
Подкрепи Economic.bg