Производството и услугите поставят под въпрос растежа в еврозоната

БВП във валутния съюз вероятно ще нарасне с едва 0,1% през четвъртото тримесечие, посочват от Markit Economics

Производството и услугите поставят под въпрос растежа в еврозоната
Автор: Стилиян Гребеничарски

Измерителите на активността в услугите и промишленото производство в еврозоната нарастват по-слабо от очакваното през декември, което влошава перспективите пред растежа за последното тримесечие на 2014 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на данните на Markit Economics.

PM индексите и за двата сектора се покачват от 51,1 през ноември до 51,4 за декември (стойност над 50 показва нарастване в сектора), но данните остават под предварителните оценки за 51,7 пункта, направени в средата на декември. Резултатите предполагат, че растежът във валутния съюз за периода октомври – декември ще е в порядъка на едва 0,1% на тримесечна база, се посочва в становището на Markit.

„За еврозоната 2014-та е годината, в която бе избегната „на косъм” рецесия, но слабостта в статистическите данни е предупреждение, че опасността от спад съществува и за 2015 г. Това ще добави към нагласите за по-агресивна политика от страна на Европейската централна банка”, коментира за агенцията Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

На този етап ЕЦБ работи върху три варианта за осъществяване на количествени улеснения, които ще бъдат представени на срещата на 22 януари. Марио Драги сигнализира за възможни мащабни покупки на правителствени облигации, докато гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман се обявява против подобна намеса на този етап.

Междувременно производството във Франция се понижи за осми пореден месец през декември, след като ръстът в услугите не успя да компенсира лошите резултати на промишлеността. Показателят за Италия се връща отново под 50.

Първите данни за БВП на еврозоната за четвъртото тримесечие ще бъдат обявени на 13 февруари. Очакванията на анкетираните от агенцията анализатори сочат среден ръст от 0,2% спрямо предходния период. Прогнозите са, че инфлацията в рамките на еврозоната ще е отрицателна в края на годината.

След новината еврото заличи крехката си корекция от началото на деня и от близо 1,197 долара поевтиня до 1,189 или спад от 0,26% спрямо затварянето вчера.


Коментари: 0