Производството на шоколад в света нараства до близо 30 хил. тона
Средно на лице от едно домакинство през 2018 г. се падат по 1,5 кг шоколад

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Шоколадът е една от най-популярните храни в света. Редица изследвания през последните години доказват неговите ползи за здравето. Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезен е тъмният шоколад с високо количество какао.
Първият внос на шоколад от Америка за Испания е осъществен на 7 юли 1550 г. Световният ден на шоколада се отбелязва за първи път през 2009 г. във Франция.
Производството на шоколад в света през 2017 г. нараства и достига 29 359 тона. Средно на лице от едно домакинство през 2018 г. се падат по 1,5 кг шоколад, сочат данни на НСИ по случай Европейския ден на шоколада, който се отбелязва на 7 юни.
Страните, които изнасят най-голямо количество шоколад, са Румъния, Полша, Гърция, Германия и Австрия, а най-много внасят Германия, Румъния, Полша, Украйна и Турция.
Източник: НСИ