Производството в Русия се забави до 6-годишно дъно

Очаква се спадът на БВП през първото тримесечие да е около 1,5%

Производството в Русия се забави до 6-годишно дъно
3656 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Бизнес активността в руския сектор на услугите през февруари, изразена чрез PMI индекса на HSBC, намаля значително от 43,9 пункта през януари до 41,3 пункта, пише руският портал "Вести". Равнището е значително под границата от 50 пункта, разделяща увеличението на активността от забавянето.

"Данните за сектора сигнализират за намаляването на стопанската активност във всички области, с изключение на хотелите и ресторантите. По-голям спад е отчетен в транспорта, пощенските услуги и далекосъобщенията", посочиха експертите от HSBC.

Същевременно общият индекс на производството, който следи активността в производствения сектор и сектора на услугите на Русия, също спадна през февруари до 44,7 пункта. Нивото е най-ниското за последните 6 години. През януари бяха отчетени 45,6 пункта.

Според проучването за февруари новите поръчки за износ са продължили да намаляват, но тези за вътрешния пазар са отчели първото си покачване в последните три месеца.

Очакванията за перспективите през следващите 12 месеца като цяло остават песимистични за четвърти пореден месец през февруари, като в сравнение с януари резултатът от анкетата сред бизнеса показва сходен резултат.

Коментирайки резултатите от изследванията, главният икономист на HSBC за Русия и страните от ОНД Александър Морозов заяви: "Спадът в промишленото производство и обемите в сектора на услугите засягат повечето от подсекторите. Въз основа на историческата корелация между PMI индекса и БВП, руската икономика ще се свие с 1,5% през първото тримесечие на 2015 г., ако PMI индексът на съвкупното производство остане на това ниво и през март".

Въпреки това спадът в икономиката на Русия в момента е по-плавен, отколкото в периода на кризата от 2008-2009 г. Други важни икономически показатели, като промишленото производство, товарния транспорт, търговията на дребно и безработицата, също показват плавно навлизане на руската икономика в рецесия, а не рязък спад, твърдят експерти.

Коментари: 0