Проверяваме дали партиите използват личните ни данни

Ще се преглеждат застъпниците за изборите и референдума

Проверяваме дали партиите използват личните ни данни

Всеки може да провери в интернет дали партия е злоупотребила с лични данни в избирателните списъци покрай подписки за регистрация на кандидати за президент или от инициативните комитети за референдума.

Тази година ще се правят проверки и в подписите, представени от инициативните комитети и партии, които ще се регистрират като застъпници за референдума.

Това стана ясно на съвместна пресконференция с представители на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), ЦИК и Института за публичната среда. 

Трите звена призоваха гражданите да проверят дали с личните им данни не се злоупотребява. Tова вече е възможно през сайта на ЦИК, като засега е възможна проверката само в подписката за президент на ГЕРБ, тъй като други партии все още не са подали документите си.

Има промени и в бланките, с които ще се събират подписките. Гражданите не бива да пропускат преди да положат подписа си да видят позициите по трите въпроса и имената на инициативните комитети плюс данните на лицето, което събира подписите. То трябва да е член на инициативния комитет, обясни Антоанета Цонева. Освен това събиращите подписи трябва да се подписват на листата, с които се събират подписите, след гражданите.

Проверка ще може да се прави и дали името и личните ви данни не фигурират в списъците на регистрираните наблюдатели. Всеки наблюдател ще трябва да попълни декларация, че е съгласен. На предишните избори в КЗЛД са постъпили жалби от хора, които са били вписани като наблюдатели, без да подозират за това.

Разработен е наръчник за рисковете при използването на личните данни за изборите и референдума, който е достъпен ТУК и сайта на КЗЛД.

Коментари: 0