Проверяваме цените на лекарствата в интернет

Регистърът ще заработи от средата на януари

Проверяваме цените на лекарствата в интернет
252 ~ 2 мин. четене

Вече ще можем да проверяваме през мобилния си телефон колко ще ни струва покупката на лекарство.

Новите електронни регистри на съвета по цени и реимбурсация на лекарствата ще бъдат достъпни в интернет от средата на януари, съобщава бТВ. И ако имаме интернет на мобилния си телефон, бързо ще можем да правим справка за лекарството, което ни интересува.

Сега информацията е трудно разбираема на сайта на съвета. Цената на лекарствата ще можем да проверяваме и като изпратим SMS.

Електронните регистри ще са достъпни за всеки, който има интернет. Ако напишем името и лекарствената форма, например, ще получим разбивка за цената, поема ли се от здравната каса и ако да - колко трябва да доплатим в аптеката.

Ако лекарството е по здравна каса, то най-евтиното в съответната група, ще бъде оцветено в специален цвят. Така хората ще се ориентират лесно, и ако пият по-скъп вариант или доплащането се е увеличило, ще могат да поискат от лекаря да замени лекарството с по-евтино.

„Често сега пациентът идва, установява, че има промяна в доплащането му и когато тази промяна не е в негова полза, вината се хвърля върху фармацевта, който няма нищо общо”, обясни Светослав Крумов от Български фармацевтичен съюз.

Регистрите ще показват и максималните цени, над които в аптеката нямат право да ни дават лекарствата, които не са по здравна каса.

Справките ще можем да правим и чрез мобилно приложение. Информацията там обаче ще е по-оскъдна.

Електронните регистри са разработени по начин, който позволява и на хора с увредено зрение да ги използват.

Облекчение ще има и за фармацевтичните фирми - всички документи за регистрацията на лекарствата, за промяна в цената им, за включване в списъка на здравната каса вече ще се изпращат по електронен път.

Целият проект е за около половин милион лева.

Подкрепи Economic.bg