Проверяват и трите енергийни доставчици

Причина е изпращането на две фактури за ток с един срок за плащане

Проверяват и трите енергийни доставчици

„Получихме множество оплаквания от цяла България, основно от клиенти на „Енерго-про”. Констатирахме, че клиентите са получили две фактури, като втората е с падеж 10 февруари”, каза зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов пред Нова тв.

Той беше категоричен, че по всеки един сигнал ще се извърши проверка. „Още днес ще заминат екипи в района на Североизточна България. Планови проверки ще има и в останалите електроразпределителни дружества. Очакваме и ДКЕВР да се включи в проверките”, каза той.

По думите на зам.-министъра проблемът с двете сметки идва от желанието на дружествата да спазят срока за отчитане. 

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че правителството започва проверка на измервателните уреди на трите електроснабдителни дружества заради високи сметки на абонати във Варна.

67 000 потребители на ток са получили едновременно две фактури. Това са около 5% от клиентите на дружеството във Варна. 

Впоследствие стана ясно, че срокът за плащане на втората фактура, издадена от "Енерго - Про", ще бъде удължен с 15 дни - до 25 февруари. 

Енергийният министър Теменужка Петкова обеща да разследва случая и да не допусне сценарият от преди две години с високи сметки, заради промяна на отчетния период.

Министър Петкова ще се срещне в министерство с представители на трите ЕРП-та у нас, за да чуе какъв е техният проблем и как той може да бъде решен. Обяснението, което е чула до момента от „Енерго про", е че наредбата задължава веднъж в годината да се направи извънредно отчитане, обяви тя пред БНТ днес.

„Големият въпрос е защо това се прави точно януари - след празниците и при по-високото потребление на ток?", попита министърът на енергетиката.

„Нека ДЕКВР също да извършат техните проверки за формирането на сметките", се обърна към държавния регулатор министър Петкова. Тя увери също, че правителството внимава изключително много да не се допуска напрежение като при сценария преди две години.

Министерство на енергетиката си е поставило за задача да бъдат предоговорени неизгодните договори за изкупуване на ток с т.нар. "американски централи" в Марица Изток, каза още министър Петкова.

Коментари: 0