Пшеницата поевтинява, а хлябът не
Хлябът може да поевтинее само ако се намали ДДС, заяви Марияна Кукушева пред Economic.bg
Марияна Кукушева пред Economic.bg:

Цената на пшеницата на световните борси отчита спад и поевтинява с около 20% през последните два месеца. Това обаче не променя цената на хляба у нас, която се формира в най-голяма степен от цената на брашното, респективно от пшеницата. В нея влизат и около 10% от цената на енергията, която поскъпна преди месец , а за купувача на дребно и надценката на търговците.
За коментар по темата потърсихме Марияна Кукушева – председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
"Доставната цена на хляба у нас е непроменена от 25 години, пазарната му цена в момента е около 40-45 ст.", заяви Кокушева. По думите й в световен мащаб поевтинява американската пшеница, защото има много добра реколта, но по-малко търсене и голяма част от нея е ГМО.
"Реколтата тази година е много добра по целия свят, но търсенето на пшеница намалява, пада и покупателната способност”, каза още председателят на Националния браншови съюз. Тя заяви, че от две години Украйна участва на пазара на зърно като пълноправен член на Европейския съюз. Страната е един от най-големите производители на зърнени култури и така потиска цените на останалите държави от ЕС.
Марияна Кукушева обясни, че поскъпването на цената на хляба е индивидуално за всеки търговец и няма унифициране на пазара. "Пазарът на хляб е стагниран, за да не се позволяват произволни действия", добави още тя.
Тепърва се очакват фактурите за енергия и тогава ще може официално да се даде информация, какви ще се разходите и дали ще повлияят на цената. "Всеки производител сам ще определя повишените енергийни разходи", добави тя.
Тази година реколтата на пшеница е много добра – над 4 млн. тона, а количеството и качеството в малка степен влияят на цената. "Няма категоричност, че цената на хляба ще се покачва", каза още Кукушева.
Според нея единственият вариант за намаляване на цените е диференциране на ДДС ставката на хляба на 5%, а тогава хлябът със сигурност ще поевтинее с около 15% и всеки потребител ще усети това.
Ако не поевтинее брашното, а това не се очаква, съответно няма как и цената на хляба да се понижи. То формира над 50% от цената и е водещ фактор при определянето й.