Путин и Ердоган дадоха старт на сухопътния участък на „Турски поток“

Днес бе спусната последната тръба на морския участък от газопровода

Путин и Ердоган дадоха старт на сухопътния участък на „Турски поток“

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха днес завършването на ключова фаза от строежа на газопровода "Турски поток", който свързва двете страни, и дадоха старт на втория етап по суша, предадоха международните агенции.

По случай завършването на морския участък от газопровода двамата президенти изнесоха речи на тържествена церемония в конгресния център "Люфти Кърдар" в Истанбул. Путин и Ердоган дадоха нареждане за спускането на последната тръба от морския участък във водата.

Изграждането на втория етап по суша от газопровода "Турски поток" ще започва от Къйъкьой, рибарско градче в окръг Къркларели, в района на турско-българската граница. Той ще бъде изграден от две тръби с дължина 930 километра, всяка от които с капацитет 16 млрд. куб. м. По едната тръба ще се доставя газ за турския пазар, а по другата - към Южна и Югоизточна Европа. 
Ердоган заяви, че през 2019 г. след всички необходими тестове "Турски поток" ще се пусне в експлоатация. От своя страна Владимир Путин каза, че пускането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност.
Проектът "Турски поток" предвижда строеж на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Като потенциални пазари руската компания "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.
Коментари: 0