Путин увери, че ще работи с ОПЕК+ за стабилизиране на цените на петрола

Въпреки че Русия няма проблем и с цените на "черното злато" в момента

Путин увери, че ще работи с ОПЕК+ за стабилизиране на цените на петрола

Снимка: БТА

636 ~ 1 мин. четене

Русия е готова да си сътрудничи с партньорите си в ОПЕК+ за подпомагане на световния петролен пазар, въпреки че няма проблем с цените на „черното злато“ в момента, заяви президентът на Русия Владимир Путин, предава Bloomberg. Механизмът на ОПЕК+ „вече се утвърди като ефикасно средство за осигуряване на дългосрочна стабилност на международните енергийни пазари“, допълни Путин на среща с министри в Москва в неделя.

Фактът, че Русия има огромни финансови резерви, които да омекотят въздействието на турбуленция на пазара „не премахва нуждата за действия, включително такива в сътрудничество с други страни“, смята руският президент.

Путин направи коментара си дни преди срещата на ОПЕК+ във Виена, насрочена за 5 - 6 март. На нея Саудитска Арабия ще изисква свиване на продукцията на петрол, която да компенсира спада в търсенето вследствие на коронавируса. Досега Русия, която не е част от ОПЕК, но е част от нейните съюзници, се противеше на идеята за намаляване на добива.

Настоящите цени на петрола са приемливи за руския бюджет и икономика, въпреки че „е трудно да се каже колко време ще продължи това“, допълни президентът на Русия.

Изминалата седмица бе най-тежката за пазара на петрола от финансовата криза през 2008 г. насам. „Черното злато“ изгуби над 10% от стойността си в рамките на изминалата седмица и петролът от сорт Брент падна за кратко под 50 долара за барел в петък. "Черното злато" претърпя и най-слабия си старт на годината от три десетилетия насам, губейки над 20% от стойността си.

Коментари: 0