Радан Кънев поиска оставката на ръководствата на БНБ и КФН

През изминалите години финансовите регулатори не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност, посочва той

Радан Кънев поиска оставката на ръководствата на БНБ и КФН
Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори. Вместо да градят доверие, Българската народна банка и Комисията за финансов надзор се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламенатарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от БГНЕС.

В декларация от името на парламентарна група Кънев обяви, че когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху Народното събрание. "Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото няма повече да страда от подобна безотговорност", каза Кънев.

През изминалите години БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж, посочи той. Напротив, според РБ регулаторите са допуснали "системно изтичане на капитал от банките и финансовите институции къб банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари". "За годините на кризата 20 млрд. лева спестявания в банките напуснаха страната, а над две трети от активите на българските пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница", посочи той.

"Днес не е време да си прехвърляме вината за неудачни кадрови решения в миналото, а заедно да преодолеем последиците от тях, за да защитим интереса на гражданите. Необходимо е единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото няма повече да страда от тяхната безотговорност", призова председателят на ПГ на РБ.

Според Кънев "в тази криза и в това състояние, когато на южната ни граница има тежко финансово разклащане", България не може да си позволи такъв финансов надзор. Когато едни пари липсват, те са откраднати и ако не изриташ крадеца навреме, накрая плащат всички - нека не допуснем накрая да платят българските граждани, завърши Радан Кънев.

Днес има основателни съмнения, че част от средствата инвестирани в българските финансови институции са били вложени в престъпна дейност, купуване на гласове и търговия с влияние, каза Кънев. Така вместо да работят за икономическото възстановяване и нови работни места, тези средства са потънали в "блатото на политическата корупция" и са допринесли за обедняване на населението и обогатяване на мафията.

"Резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция беше фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система", каза Радан Кънев. Съмненията в БНБ и КФН са довели до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и до излишно и опасно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, добави той.

В тази сфера липсата на доверие е достатъчно основание за незабавно подаване на оставка, категоричен бе Кънев. По думите му, когато от едно длъжностно лице зависят спестяванията и пенсиите на милиони, това лице няма нито морално, нито професионално право да упорства, за да съхрани поста и кариерата си.

"Ние от РБ констатираме със съжаление, че и след провала и загубата на доверие финансовите регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности. Нещо повече - ръководството на КФН си позволи вместо да поеме тежката отговорност за проваления си мандат, да представи провала си като грозен персонален конфликт и да въвлече общественото мнение в махленска драма", коментира Кънев

Според Реформаторския блок е особено скандално, че КФН е пренебрегнала правомощия си, когато е трябвало да защити обществения интерес, но си е позволила да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, разкрили бездействието на комисията.
Коментари: 0