Радев се съобрази със синдикатите и наложи вето върху Закона за концесиите

Трябва да има широк обществен дебат по темата, смята президентът

Радев се съобрази със синдикатите и наложи вето върху Закона за концесиите
3665 ~ 1 мин. четене
Няколко часа след срещата си с представители на синдикалните организации в България президентът Румен Радев се съобрази с тяхното желание и наложи вето върху Закона за концесиите. Така само десет дни след влизането си на "Дондуков" 2, той за първи път упражни конституционното си правомощие да върне за преразглеждане в Народното събрание закон, който не отговаря на обществения интерес.

Според Радев законът е бил приет с минимално мнозинство от предишния парламент. Той съдържал положения, които поставят под въпрос принципите на местното самоопределение.  Въвеждал широки граници за субективизъм, създавал  възможност за корупционни практики.

Президентът обяви решението си в извънредно изявление за медиите, което бе излъчено на живо и в профила му във Facebook.

Държавният глава наблегна на факта, че законът за концесиите предвижда промени в 29 други закона, с което де факто навлиза дълбоко в икономическите взаимоотношения. Считам, че такива промени трябва да стават след широк обществен дебат, заяви Радев.

Според него това е грижа за обществения интерес и националната сигурност. Възможните санкции от неприемането на закона са несъизмерими с вредите от въвеждането му, каза в заключение президентът.
По-рано днес при президента на среща дойдоха представители на синдикалните организации, които призоваха държавния глава да наложи вето върху закона, тъй като не отговарял на обществения интерес.
Подкрепи Economic.bg