Rakuten съди Apple за злоупотреба с монопол

Жалбата е подадена до Европейската комисия заради таксите в App Store

Rakuten съди Apple за злоупотреба с монопол

Снимка: Pixabay

1444 ~ 2 мин. четене
Apple е изправена пред ново обвинение за злоупотреба с монополно положение. През март японската технологична компания Rakuten, известна с чат приложението Viber и своята услуга за стрийминг, е подала жалба срещу гиганта от Купертино в Европейската комисия, съобщава Financial Times.

Жалбата на Rakuten обаче не е заради стрийминга, а заради бизнеса с електронни книги в приложението на Apple. Rakuten притежава и компанията за електронни четци Kobo, чието приложение се хоства в App Store на Apple.

Всяко приложение в App Store, което използва плащания в апликацията, трябва да използва платежната система на Apple, която начислява до 30% такса при всяка покупка. За Kobo това означава, че ако иска да продава книги чрез своето безплатно приложение, то ще трябва да плаща 30% комисиона за всяка продадена книга.

Компанията твърди, че понася загуби, защото, за да отклони тези такси, тя трябва да препраща клиентите на уебсайта си, за да си купят книги, обясняват източници, запознати с оплакването на Kobo, пред FT.  

Ситуацията е подобна на тази при Amazon, която не позволява на клиентите да купуват аудиокниги или електронни книги чрез своето приложение за iPhone, но вместо това ги насочва към своя уебсайт.

Apple има и услуга за електронни книги, наречена Apple Books. Rakuten смята, че начисляваните от Apple такси върху Kobo, конкурент на Apple Books, нарушава конкуренцията. 

Това не е първият случай, когато голяма компания се оплаква от таксите в Apple Store на Apple. През март 2019 г. компанията за стрийминг на музика Spotify подаде подобна жалба в ЕК, като обвини Apple, че „действа като играч и рефер в умишлено неблагоприятно положение за други разработчици на приложения“. Spotify се конкурира със услугата на Apple за стрийминг на музика Apple Music. Европейската комисия все още не се е произнесла по жалбата на Spotify.

Apple твърди, че нейният магазин за приложения App Store осигурява силна икономическа екосистема за разработчиците. Вчера компанията обяви, че през App Store са направени 519 млрд. долара продажби през 2019 г.

Междувременно антитръстовите проблеми за големите технологични компании в САЩ се засилват. Правната комисия на Конгреса по въпросите на конкуренцията планира да накара изпълнителните директори на технологичните гиганти, включително директора на Apple Тим Кук, да се явят и да свидетелстват по темата.


Подкрепи Economic.bg